niedziela, 11 grudnia 2016

BROWNIE



BROWNIE

Brownie, to ciasto szybkie,łatwe i przyjemne,wywodzące się z Ameryki Północnej.Powstało przez błąd gospodyni domowej,która przez przypadek zapomniała dodać do ciasta proszku do pieczenia.Typowe ciasto powinno być zbite,mokre i z zakalcem w środku:)Pokrojone w kwadraciki,podawane na ciepło lub zimno.Każdy kęs będzie rozpieszczał wasze kubki smakowe,dzięki dużej zawartości czekolady i ekstraktu z  wanilii.Ja dziś proponuję troszkę zmodyfikowane ciasto z proszkiem do pieczenia.Idealne na zimowe wieczory...

Składniki:
-200 gr gorzkiej czekolady(2 tabliczki)
-150 gr masła
-200 gr cukru pudru
-1 łyżka oleju kokosowego
-4 jajka
-100 gr mąki
-1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-szczypta soli himalajskiej

Sposób wykonania:

1.Czekoladę połamaną w kosteczki,masło,olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej,co chwilę mieszając.Nie dopuścić do zagotowania składników.Wystudzić
2.Jajka wbić do miski dodać cukier i ubić na małych obrotach  mikserem na jednolita masę
3.Cały czas miksując wlewać stopniowo wystudzoną wcześniej czekoladę i ekstrakt z wanilii
4.Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia,dodać do masy razem z solą delikatnie mieszając łopatką
5.Blachę(20x30) wyłożyć papierem do pieczenia,wlać do niej powstałą masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20-25  minut.Po ostygnięciu ciasto kroimy na kwadraty.

                                                                SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz