niedziela, 11 grudnia 2016
MIELONE W LIŚCIACH SZPINAKU
MIELONE W LIŚCIACH SZPINAKU
Szpinak myślę,że niesłusznie uznany przez większą część dzieci za jedną z najgorszych potraw. Chociaż nie dziwię się większości z was, ponieważ źle przyrządzony był zmorą dla wielu osób z dzieciństwa.Warto przekonać się do szpinaku ponieważ ma właściwości zdrowotne.Jest bogactwem antyoksydantów,witamin i składników mineralnych.Szpinak powinny jadać osoby zestresowane,ponieważ zawiera w sobie dużo magnezu.Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.Idealny dla osób cierpiących na anemię.
A więc czas wymazać z pamięci przykre wspomnienia z dzieciństwa.W dzisiejszych czasach mamy taką dowolność produktów na rynku,że możemy łączyć go z różnymi produktami, ze szpinakiem możemy przyrządzić mnóstwo zielonych pyszności.Surowy lub gotowany.Świeży lub mrożony.Bez względu w jakiej formie jest jednym z najzdrowszych warzyw!Dziś moją propozycją dla was jest mielone w liściach szpinaku w kolejnych postach będę wam wrzucała garść pomysłów na kolejne potrawy,aby was przekonać jakie pyszności można wyczarować z tej roślinki.
Składniki:
-bulion warzywny 0,5 litra
-20 sztuk dużych liści szpinaku
-100 g ryżu
-250 g mięsa mielonego z łopatki
-3 pieczarki
-1 mała marchewka
-1\2 pietruszki
-1\3 selera
-2 łyżki groszku z puszki
-1 cebula
-pół ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
-1\2 szklanki smietany kremówki 30%
-sól himalajska,pieprz
-natka pietruszki
-wykałaczki
Sposób wykonania:
1.Liście szpinaku umyć w zimnej wodzie,przelać wrzątkiem na sicie,usunąć zgrubiałe łodygi i osuszyć
2.Mięso mielone doprawić solą,pieprzem,dodać połówkę startej na tarce cebulę
3.Z mięsa uformować małe kulki,każdą kulkę zawinąć w liść szpinaku i spiąć wykałaczką
4.W naczyniu parowaru ułożyć roladki i parować około 20 minut
5.Na patelni roztopić masło
-Marchewkę,pietruszkę,seler,pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Doprawić solą i pieprzem
-Poddusić około 2 minut,wsypać ryż i zalać rosołem.Dusić pod przykryciem 15-20 minut ,w razie potrzeby uzupełniając rosołem
-5 minut przed końcem gotowania doddać śmietanę,roladki szpinaku(bez wykałaczek)groszek i obficie posypać pietruszką
-Podawać od razu .
Jeśli po umyciu zamoczysz liście w wodzie z lodem zachowa on swój ładny zielony kolor!
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz