środa, 22 czerwca 2016

PANCAKES

Klasyczne śniadanie w Amerykańskim stylu.Któż z nas ich nie lubi?Jest to najprostrze i najszybsze danie mączne do wykonania jakie znam.Są leciutkie a zarazem bardzo sycące.U nas w Polsce można je również podawać na deser lub podwieczorek.Taka góra placków kusi wybornym smakiem i zapachem.W Stanach Zjednoczonych podawane są tradycyjnie z syropem klonowym.Ale można je podawać również  z dodatkiem dżemu,owoców,serka mascarpone,czekolady,czy bitej śmietany.

PANCAKES

Składniki:
-1 i ćwierć szklanki mąki
-1 i ćwierć szklanki maślanki
-1 jajko
-ćwierć szklanki cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-ćwierć szklanki oliwy z oliwek
-szczypta soli


Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczka,aż do uzyskania jednolitej konsystencji gęstej śmietany.
2. Przed smażeniem odstaw na kilka minut,żeby odpoczęło.
3. Smażyć na odrobinie oleju,na małej patelni.
4. Placuszki będą gotowe,żeby przewrócić je na drugą stronę,kiedy na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza.
5. Podawać od razu
-Propozycja podania:z dowolnymi owocami,syropem klonowym,

                                                                             SMACZNEGO!




 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz