środa, 22 czerwca 2016

ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW


Szparagi to prawdziwy zwiastun wiosny.Niestety sezon na szparagi jest krótki,trwa tylko kilka tygodni.Warto więc wykorzystać ten rarytas do przygotowania pysznych potraw.Nadają się zarówno jako składnik zupy,można zapiekać,gotować,smażyć.Szparagi są zdrowe,apetyczne i wbrew pozorom,łatwe w przygotowaniu.

ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Składniki:
-1 l wywaru jarzynowego(2 marchewki,1 pietruszka,1 por,kawałek selera)
-pęczek zielonych szparagów
-3 średniej wielkości ziemniaki
-1 cebula
-3 łyżki śmietany 30%
-ząbek czosnku
-sól
-pieprz
-cukier 1 łyżeczka
-1 łyżeczka mleka
-oliwa z oliwek
-20g wędzonego łososia



Sposób wykonania:

1. Szparagi dokładnie umyć,odciąć główki,połamać i odstawić na bok
2. Wywar jarzynowy postaw na gazie razem z włoszczyzną i wrzuć do niego szparagi
3. W mniejszym garnku zagotować wodę z solą,cukrem i odrobiną mleka-wrzucić główki szparagów i zblanszować. Następnie przełożyć do zimnej wody z lodem
4. Ziemniaki obierz,umyj i pokrój w drobną kostkę
5. Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Po czym zalej wywarem jarzynowym(razem z włoszczyzną),dodaj ziemniaki razem ze szparagami 6.Gotuj około 20 minut.
7. Gdy szparagi zaczną się rozpadać,zmiksuj wszystko na gładki krem.
8. Zdjąć z ognia,doprawić solą,pieprzem i śmietaną
9. Na talerzu ułożyć główki szparagów i zalać kremem
10. Można podawać również z wędzonym łososiem.

                                                                                          SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz