poniedziałek, 27 czerwca 2016

CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM I SZPINAKIEM



CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM I SZPINAKIEM

Składniki:
-250g makaronu cannelloni
-500g mięsa mielonego z łopatki
-200g mrożonego szpinaku
-130g sera feta
-2 małe  cebule
-2 ząbki  czosnku
-500ml przecieru pomidorowego
-200g sera żółtego
-2 ziarenka ziela angielskiego
-1 listek liścia laurowego
-2 łyżki śmietany kremówki
-1łyżeczka cukru
-sól
-pieprz
-2 łyżki oleju
-suszone oregano
-świeża bazylia


Sposób wykonania:

1. Do miski włożyć mięso mielone,doprawić solą,pieprzem,suszonym oregano
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju,dodać do mięsa
3. Na tej samej patelni podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek ,dodać szpinak i podgrzewać chwilę
4. Patenię zdjąć z ognia,dodać pokruszoną fetę i  dodać do mięsa
5. Wszystkie składniki dokładnie połączyć
6. Rurki cannelloni wrzucić do wrzącej wody, podgotować chwilkę aby zmiękły.


SOS:
Na patelnię wlać łyżkę oleju,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,cebulę pokrojoną w drobną kostkę,przecier i zagotować.Doprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem

-Rurki cannelloni wypełnić farszem,ułożyć w naczyniu do zapiekania.
-Polać sosem pomidorowym,posypać startym serem
-Przykryć folią aluminiową i zapiekać 30 minut
-Po 30 minutach zdjąć folię i zapiekać ponownie 15 minut.

                                                                   SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz