CZEKOLADOWA ROLADA
Składniki:
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-5 łyżek mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka proszku do pieczenia
-1 tabliczka czekolady mlecznej
-250g serka mascarpone
-4 łyżki Nutelli
-dowolne owoce(borówki,truskawki,czereśnie)
Sposób wykonania:
Białka ubij na sztywną pianę,pod koniec ubijania wsypuj partiami cukier,następnie żółtka.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.Potem odstaw do ostygnięcia.Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką.Powoli wlewaj roztopioną zimną już czekoladę. Płaską formę o wymiarach 28x42 wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto przelej na formę i wyrównaj.Piecz 20 minut w 180 st.C. Ciasto natychmiast po upieczeniu przełóż na wilgotny ręcznik.Zerwij powoli papier i zwiń delikatnie roladę. Zostaw by wystygło.Ostudzoną roladę rozwiń, nałóż równomiernie masę czekoladową pozostawiając na brzegach wolne 3 cm i ponownie zwiń.Resztę kremu rozsmaruj na wierzch rolady i udekoruj owocami.Pozostaw na kilka godzin w lodówce.
Zrób nadzienie:
Serek mascarpone krótko zmiksuj z kremem Nutella.
SMACZNEGO!
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz