niedziela, 19 czerwca 2016

ROLADA CZEKOLADOWA

 

 CZEKOLADOWA ROLADA

Składniki:

-4 jajka

-1 szklanka cukru

-5 łyżek mąki pszennej

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-1 łyżka proszku do pieczenia

-1 tabliczka czekolady mlecznej

-250g serka mascarpone 

-4 łyżki Nutelli

-dowolne owoce(borówki,truskawki,czereśnie) 

 

 

Sposób wykonania:

Białka ubij na sztywną pianę,pod koniec ubijania wsypuj partiami cukier,następnie żółtka.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.Potem odstaw do ostygnięcia.Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką.Powoli wlewaj roztopioną zimną już  czekoladę. Płaską formę o wymiarach 28x42 wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto przelej  na formę i wyrównaj.Piecz 20 minut w 180 st.C. Ciasto natychmiast  po upieczeniu przełóż na wilgotny ręcznik.Zerwij  powoli papier i  zwiń delikatnie roladę. Zostaw by wystygło.Ostudzoną roladę rozwiń, nałóż równomiernie masę czekoladową pozostawiając na brzegach wolne 3 cm i ponownie zwiń.Resztę kremu rozsmaruj na wierzch rolady i udekoruj owocami.Pozostaw na kilka godzin w lodówce.

Zrób nadzienie:

Serek mascarpone krótko zmiksuj z kremem Nutella.

                                                                                                  SMACZNEGO!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz