wtorek, 28 czerwca 2016

FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ TARTĄ I JAJKIEM


Fasolkę szparagową warto jadać,ponieważ obfituje w błonnik wspomagający trawienie,zawiera witaminę C i beta-karoten.Żółta jest bogatsza w dobre dla serca potas i fosfor.Częste jadanie fasolki pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,dzięki czemu chroni przed miażdżycą i zawałem serca.Fasolki nie wolno jeść na surowo,bo zawiera szkodliwe substancje,które rozkładają się podczas gotowania.Można jeść ją jako dodatek do mięsa,czy ryb,ale także jako samodzielne danie.


FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ TARTĄ I JAJKIEM


Składniki:
-0,5 kg fasolki szparagowej(żółtej)
-3 łyżki bułki tartej
-2 jajka na twardo
-1\2 pęczka natki pietruszki
-sól
-pieprz
-3 łyżki masła



Sposób wykonania:

1. Fasolkę myjemy,odkrawamy końcówki.Strączki wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do miękkości
2. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę,pietruszkę posiekać
3. Masło rozpuścić w rondelku,wsypać bułkę tartą,lekko zrumienić
4. Dodać posiekane jajko i natkę pietruszki,chwilę prażyć,polać gorącą fasolkę
5. Udekorować listkami pietruszki,doprawić do smaku.
Taka fasolka będzie również świetna do jajek w koszulkach lub sadzonych.Można także podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem.

                                                         SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz