poniedziałek, 27 czerwca 2016

ZUPA PIETRUSZKOWA

Natka pietruszki,to roślina,którą znajdziemy w prawie każdej kuchni.Nać zawiera dużo witaminy A,C,beta-karotenu,wzmacnia, oczyszcza organizm,poprawia cerę i humor:)Same witaminki:)Zatem dziś przepis na prostą i szybką zupę pietruszkową.Jest to tradycyjna zupa letnia,kiedy na straganach królują dorodne natki pietruszki.Lato w pełni ,więc nie ma się co zastanawiać nad wyborem zupy.To jedna z tych zup,którą można przygotować o każdej porze roku,ale najlepiej smakuje teraz,kiedy pietruchy jest pod dostatkiem.Więc najwyższa pora ją upichcić :)

ZUPA PIETRUSZKOWA

Składniki:
-2 l bulionu warzywno-mięsnego
-4 młode ziemniaki
-3 pietruszki
-1 pęczek natki pietruszki
-1\4 szkl śmietany kremówki
-sól
-pieprz
-100g ryżu


Sposób wykonania:

1. W dużym garnku zagotować bulion
2. W osobnym garnku ugotować ryż
3. Ziemniaki i pietruszki pokroić w drobną kostkę
4. Do gotującego bulionu wrzucić warzywa
5. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do wywaru
6. Całość gotować około 20 minut
7. Zupę zmiksować na gładki kem
8. Doprawić do smaku solą,pieprzem,dodać śmietankę
9. Krem przelać do miseczki,dodać ryż,udekorować natką pietruszki
10. Można przygryzać pizzą.

                                                        SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz