poniedziałek, 20 czerwca 2016

SPAGHETTI A'LA CARBONARA



CARBONARA PENNE SZPARAGOWO-ŁOSOSIOWE

Składniki:
-150 g makaronu penne
-6 sztuk szparag
-50 g surowego wędzonego boczku(w plastrach)
-50 g wędzonego  łososia z koperkiem
-1 ząbek czosnku
-2 żółtka
-1 małe jajko
-2 łyżki serka mascarpone
-2 łyżki natki pietruszki
-30 g sera parmezan
-sól,pieprz
-łyżeczka cukru
-1 łyżeczka masła
-1 łyżeczka mleka



 
Sposób wykonania:

1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kropli oliwy.Odcedzić nie przelewając już zimną wodą.
2. Szparagi pociąć na 3 części, podgotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru i mleka około 6 minut.
3. Łososia i boczek pociąć w cieńkie paseczki.
4. Rozgrzać patelnię grillową z kroplą oliwy dodać boczek,łososia,czosnek przeciśnięty przez praskę i szparagi.Zgrillować około 1,5 minuty co chwilę mieszając.
5. Serek mascarpone ubić delikatnie trzepaczką.
6. Jajka wbić do miski,dodać serek,starty ser,natkę pietruszki,soli pieprz.Wszystko razem wymieszać.
7. W głębokiej patelni stopić łyżeczkę masła,dodać zgrillowane warzywa i ciepły makaron.Chwilę podsmażyć.
8. Gdy masło się stopi odstawić z ognia,dodać roztrzepane jajka i cały czas mieszać.
9. Carbonarę wyłożyć na talerz,posypać obficie resztką sera i natką pietruszki.Podawać natychmiast.

                                                                                       SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz