poniedziałek, 20 czerwca 2016

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY.





Sezon na młodą kapustę uważam za otwarty!Kiedy na straganach królują główki młodej kapusty,aż się prosi,żeby przygotować bigos.Smakuje on najlepiej właśnie na wiosnę.Przedstawiam więc, przepis na najłatwiejszy bigos z młodej kapusty.


BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki:
-Główka młodej kapusty
-2 średnie cebule
-250g kiełbasy wiejskiej
-20g suszonych grzybów(borowiki,podgrzybki)
- 25 g surowego boczku
-1 słoiczek koncentratu pomidorowego
-1 liść laurowy
-3 ziarenka ziela angielskiego
-pęczek koperku
-sól,pieprz,cukier
-olej do smażenia



Sposób wykonania:

1. Kapustę umyć,poszatkować,wrzucić do garnka i zalać 2 szklankami wody.
2. Kiedy kapusta się podgotuje i straci na objętości dodać do niej liść laurowy,ziele angielskie,grzyby i łyżeczkę soli.W razie potrzeby uzupełnić wodą tak aby przykryła cała kapustę.
3. Dusić pod przykryciem około 10 minut.
4. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka,kiełbasę i boczek w drobną kostkę.
5. Do głębokiego garnka wlać olej i podsmażyć kiebasę z boczkiem,następnie dodać cebulę.Opruszyć solą i pieprzem.
6. Całość dodać do kapusty razem z koncentratem i dokładnie wymieszać.Dusić pod przykryciem około 20 minut.
7. Doprawić solą,pieprzem i cukrem do smaku.
8. Posypać koperkiem.
-Podawać ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniaczkami


                                                                                 SMACZNEGO! 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz