niedziela, 26 czerwca 2016

DUSZONA WOŁOWINA W SOSIE CHRZANOWYM



Ta pieczeń to świetna propozycja na niedzieny obiad.Jest to dobry pomysł na syte, a zarazem pożywne danie.Dziś natknęłam się na ten cudowny przepis i postanowiłam go wykorzystać.Dodatkiem do obiadu będzie mizeria ,na deser coś szybkiego,zimnego i prostego.

DUSZONA WOŁOWINA W SOSIE CHRZANOWYM


Składniki:
-1 kg wołowiny
-1 cebula
-50g młodej  marchewki
-50 g młodych ziemniaków
-1 kalafior
-15 g groszku cukrowego
-20 g fasolki szparagowej
-1 łyżeczka ziarenek pieprzu
-1 łyżeczka tartego chrzanu
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-1 łyżeczka soku z cytryny
-5 łyżek śmietany kremówki
-sól
-pieprz
-natka pietruszki


Sposób wykonania:

1. Cebulę obrać,przekroić na pół
2. Marchewkę pokroić na duże kawałki,resztę w plasterki
3. Cebulę i marchewkę włożyć do garnka,dodać ziarenka pieprzu,posolić,zalać wodą tak aby przykryć wołowinę.Gotować pod przykryciem około 75minut
4. Ziemniaki obrać,gotować około 15 minut
5. Pozostałe marchewki(pokrojone w plasterki)i kalafior gotować około 7 minut w lekko posolonej wodzie
6. Wszystkie warzywa odcedzić na sitku.Zachować około 200ml wywaru z gotowania warzyw
7. Następnie w garnku stopic masło.Oprószyć je mąką i zasmażyć,nie rumienić.Wlać oba wywary oraz śmietankę.Stale mieszając,aż sos zacznie gęstnieć.Przyprawić solą,pieprzem,tartym chrzanem i sokiem z cytryny
8. Warzywa z wywaru podgrzać w sosie.Ziemniaki odcedzić i również wrzucić do sosu.Mięso wyjąć,pokroić w cieńkie plastry.Polać sosem z warzywami.Udekorować natką pietruszki.

                                                                                              SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz