sobota, 25 czerwca 2016

ZUPA KOPERKOWA



 Dzisiaj pora na koperek!
Z racji tego,że mam słabość do wszelkiego rodzaju zup,dziś chciałabym zaproponować pyszną, zupę koperkową.Jest bardzo aromatyczna i lekkostrawna.Urzeka smakiem i zapachem. Idealna na wiosnę i lato.POLECAM!

ZUPA KOPERKOWA

Składniki:
-1 duży pęczek  koperku
-2 młode marchewki
-1 pietruszka korzeń
-1 pęczek natki pietruszki
-1\2 selera
-3 łyżki śmietany 18% lub 2 łyżki kremówki
-1 torebka ryżu
-1 łyżka masła
-sól
-pieprz
-szczypta kurkumy
-przyprawy:vegeta,warzywko



 Sposób wykonania:

1. W 1,5 litrze wody zagotowujemy 2 skrzydełka z dodatkiem przypraw
2. Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę,pietruszkę,seler i dodajemy do wywaru.
3. Natkę pietruszki  i połowę koperku  związujemy nitką  i również dodajemy do garnka.Całość gotujemy do miękkości.
3. Ryż opłukać i 10 minut przed końcem gotowania wrzucić do zupy(jeśli wchłonie za dużo płynów,wówczas uzupełnić przegotowaną wodą)
4. Gdy warzywa będą miękkie ,usunąć natkę pietruszki i koperek.
5. Pozostały koperek poszatkować i podsmażyć na maśle około 2 minut i dodać do garnka z zupą
6. Ze skrzydełek usunąć mięso,drobno pokroić i również dodać do zupy
7. W kubku wymieszać śmietanę z odrobiną zupy,wlać do garnka,przyprawić do smaku
8. Podajemy z odrobiną koperku

                                                                SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz