czwartek, 13 października 2016

PUSZYSTE PLACUSZKI Z DYNI


Placki z dyni to kolejna moja propozycja na pyszne jesienne danie.Wytrawne,pyszne i aksamitne.Doskonały dodatek do zupy warzywnej.

PUSZYSTE PLACUSZKI Z DYNI

Składniki:
-50g dyni
-1\2 małej cukini
-1\2 marchwi
-1 i 1\3 szklanki mąki tortowej
Placki z dyni to kolejna moja propozycja na pyszne jesienne danie.Wytrawne,pyszne i aksamitne.Doskonały dodatek do zupy warzywnej.

-2 jajka
-3 łyżki jogurtu greckiego(lub naturalny gęsty)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-kiełki rzodkiewki
-sól,pieprz
-olej do smażenia


Sposób wykonania:


1. Dynię obrać,usunąć pestki,pokroić na kawałki.
2. Przełożyć do rondla,podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości.Mieszając co jakiś czas.
3. Cukinię i marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach
4. Ugotowaną dynię zblendować na puree.
5. Dodać cukinię,marchew,mąkę wymieszaną z proszkiem,roztrzepane jajka,kiełki(posiekane).Doprawić do smaku solą i pieprzem
6. Na rozgrzany tłuszcz kłaść niewielkie porcje ciasta i smażyć placuszki z obu stron na złocisty kolor.Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku
7. Podawać gorące z kleksem jogurtu,przyozdobione kiełkami.

                                                                 SMACZNEGO!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz