sobota, 29 października 2016

RISOTTO Z DYNIĄ I KURKAMI




RISOTTO Z DYNIĄ I KURKAMI

Risotto to danie jednogarnkowe,które w takie dni jak dziś sprawdza się najlepiej!Danie jest bardzo treściwe,rozgrzewające i smaczne.

Składniki:
-300 g dyni
-200 g ryżu
-200 g kurek
-600 ml rosołu warzywnego(lub mięsno-warzywnego)
-3 łyżki masła
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-pęczek natki pietruszki
-1\2 łyżki soku z cytryny
-1 łyżka oliwy z oliwek
-3 łyżki parmezan
-sól,pieprz,tymianek(1\2 łyżeczki)


Sposób wykonania:


1. Kurki oczyścić ,przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć
2. Dynię i cebulę pokroić w kostkę
3. Na niewielkiej ilości masła i oliwy podsmażyć cebulę i dynię ,gdy się zeszkli dodać czosnek smażyć co chwilę mieszając aby czosnek się nie przybrązowił
4. Na osobnej patelni rozgrzać masło i podsmażyć kurki wraz z tymiankiem około 2 minut
5.Podsmażone kurki ściągnąć z patelni
6. Do podsmażonej cebuli,dyni dodać ryż-podsmażyć kilka minut
7. Dodać kurki i całość zalać szklanką rosołu
8. Risotto podlewać regularnie partiami rosołu,za każdym razem czekając ,aż "wypije"poprzednią porcję bulionu
9. Całość dusić na niewielkim ogniu około 15-20 minut
10. Pod koniec gotowania dodać parmezan
11. Doprawić do smaku solą,pieprzem
12. Gdy ryż uzyska pożądaną konsystencję zdjąć z ognia,dodać sok z cytryny,natkę pietruszki,łyżeczkę schłodzonego masła.
13. Podawać od razu gorące z bagietką.

Pamiętaj,że risotto ma być kleiste,ale ryż nie może być rozgotowany!

                                                                                           SMACZNEGO!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz