niedziela, 23 października 2016

ZUPA DYNIOWA



ZUPA DYNIOWA

Dynia na rozgrzewkę.Idealna po jesiennym spacerze.Syci,grzeje i smakuje całej rodzinie.

Składniki:
-1,5 litra bulionu warzywnego(lub warzywno-mięsnego)
-1\3 dyni
-5 ziemniaków
-1\2 selera
-2 marchewki
-1 cebula
-1 ząbek  czosnku
-2 liście laurowe
-2 ziarenka ziela angielskiego
-kminek rzymski
-kolendra(nasiona)
-pieprz cayen
-imbir suszony
-sól,pieprz
-natka pietruszki
-1 łyżka pestek słonecznika
-twaróg wędzony


Sposób wykonania:


1. Cebulę pokroić w kostkę,czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na patelni
2. Ziemniaki,marchew i seler pokroić w kostkę
3. Podsmażyć na łyżce masła,razem z cebulą i czosnkiem(smarzyć ,aż warzywa się zeszklą)
4. Dynię obrać i również pokroić w kostkę,dodać do warzyw
5. Przyprawić szczyptą pieprzu cayen ,imbirem,kminkiem,kolendrą,zielem angielskim
6. Dodać rosół i gotować warzywa,aż zmiękną około 15-20 minut
7. Po upływie 20 minut, usunąć z garnka liść laurowy i ziele angielskie
8. Zupę zblendować mikserem
9. Słonecznik podsmażyć na suchej patelni
10. Pietruszkę drobno posiekać
11, Zupę przelać do miski,posypać natką,słonecznikiem i twarogiem.

                                                      SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz