niedziela, 2 października 2016

SURÓWKA COLESŁAW Z MŁODEJ KAPUSTY


Ta surówka gości na stole mojego domu od bardzo dawna.Kojarzona głównie z siecią KFC.Taką surówkę można przygotować jako dodatek do skrzydełek,frytek, kanapek na ciepło,ale również jako samodzielne danie.Uniwersalna i klasyczna.

SURÓWKA COLESŁAW Z MŁODEJ KAPUSTY


Składniki:
-1\2 główki młodej białej kapusty
-2 marchewki
-1 mała cebula
-2-3 łyżki majonezu
-1 łyżeczka cukru pudru
-1 łyżka mleka
-1 łyżeczka soku z cytryny
-sól
-pieprz


Sposób wykonania:


1. Kapustę drobniutko poszatkować
2. Marchewkę obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę
4. W misce połączyć ze sobą  majonez,mleko,sok z cytryny,cukier puder,sól,pieprz-dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
5. Sos połączyć z jarzynami i odstawić do lodówki,żeby się przegryzła na 2 godziny.Podawać bardzo zimną.

Kapustę,marchewkę,cebulę można zetrzeć za pomocą robota kuchennego.

                                                    SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz