sobota, 24 września 2016

CARBONARA Z CUKINIĄ I BOCZKIEM


Kolejna odsłona Carbonary ,czyli potrawy kuchni włoskiej.Złożona z makaronu, sosu powstałego na bazie jajek,czarnego pieprzu,boczku i żółtego sera.Tym razem w wersji z cukinią.
Carbonara jest sycąca,prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna.


CARBONARA Z CUKINIĄ I BOCZKIEM

Składniki:
-150g makaronu penne
-1 cukinia
-50g surowego wędzonego boczku w plastrach
-1 żółtko
-1jajko
-pół cebuli
-1ząbek czosnku
-2 łyżki serka mascarpone
-2 łyżki natki pietruszki
-30g żółtego sera
-1 łyżeczka masła
-oliwa z oliwek ewentualnie olej
-sól.pieprz
-(opcjonalnie można dodać wędzonego  łososia)


Sposób wykonania:


1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie
2. Odcedzić nie przelewając zimną wodą
3. Cukinię umyć,osuszyć,zetrzeć na tarce o dużych oczkach
4. Boczek pokroić w paseczki i podpiec na suchej patelni
5. Gdy boczek się podpiecze,dodać do niego masło,czosnek(przeciśnięty przez praskę), drobno posiekaną cebulę,cukinię i smażyć około 3 minut ,aż cukinia zmięknie,doprawić solą i pieprzem
6. W małej misce umieścić żółtka,serek mascarpone,starty ser żółty,pietruszkę-zmiksować blenderem
7. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku i cukini,wymieszać i przesmażyć około 1 minuty
8. Zdjąć z ognia
9. Dodać masę jajeczną ,mieszać przez chwilę,aż do połączenia się składników,nie doprowadzając do ścięcia żóltek
10. Wyłożyć na talerz i posypać odrobiną sera i pietruszki

                                                                              SMACZNEGO!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz