piątek, 16 września 2016

KREM ZIEMNIACZANO-POROWY Z BOCZKIEM


Zupa ziemniaczana gęsta,rozgrzewająca,kremowa.Po prostu pycha:)Do wykonania tego przepisu,potrzebować będziecie tylko kilka składników ,które na pewno,każda gospodyni znajdzie w swojej spiżarce.
Przygotowanie tej zupy to czysta przyjemność :)a chrupiący boczek jest doskonałym zwieńczeniem całości.

KREM ZIEMNIACZANO-POROWY Z BOCZKIEM



Składniki:
-1i1\2 bulionu drobiowego lub warzywnego
-600 g ziemniaków
-1\2 średniej wielkości pora
-100 g serka topionego
-100 ml śmietany kremówki 30% lub kwaśnej śmietany do zupy
-1\2 opakowania boczku wędzonego w plastrach
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,lub koperku
-szczypta gałki muszkatołowej
-sól,pieprz


Sposób wykonania:


1. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w niezbyt dużą kostkę.
2. Por pociąć w prążki
3. Boczek pociąć w cieniutkie paseczki
4. Do garnka wlać bulion,wrzucić ziemniaki,garnek przykryć pokrywką i gotować około 15 minut
5. Por dodać po 10 minutach gotowania ziemniaków i gotować jeszcze około 5 minut
6. Następnie ziemniaki i por  wyjąć z bulionu,gdy nieco przestygną zmiksować blenderem na gładki mus
7. Przełożyć do garnka i powoli dolewać bulion, aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy
8. W małej misce umieścić serek topiony,śmietanę i odrobinę gorącego bulionu aby się zahartowało
9. Wszystko razem zblendować i delikatnie wlać do garnka z zupą
10. Na mocno rozgrzanej patelni( bez tłuszczu) podsmażyć plastry boczku
11. Na koniec do zupy dodać natkę pietruszki lub koperek i gałkę muszkatołową
12. Doprawić do smaku solą i pieprzem
13. Można podawać z boczkiem,grzankami,lub groszkiem ptysiowym.

                                                                                   SMACZNEGO!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz