Składniki:
CIASTO
-250g mąki tortowej
-130g masła
-1\2 łyżeczki soli
-3 łyżki cuku pudru
-2 łyżeczki zimnego mleka
-1 jajko
KREM CZEKOLADOWY
Składniki:
-200 g mlecznej dobrej jakości czekolady
-330 ml śmietanki kremówki 30%
- 20 g masła
Dodatkowe składniki:konfitura wiśniowa,czereśnie
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiać przez sito,dodać starte na tarce o dużych oczkach masło,sól,cukier,mleko.
2. Posiekać nożem na drobną kruszonkę
3. Wbić jajko,kruszonkę zagnieść na kruche ciasto
4. Uformować gładką kulę,zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażarki na 30 minut
5. Po tym czasie ciasto rozwałkować,wyciąć szklanką kółka i wykładać nimi foremki do babeczek wysmarowane masłem,lekko dociskając palcami
6. Za pomocą widelca ponakłuwać spód i zapiekać w 190C 20-25 minut(do zrumienienia)
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystudzenia
8. W międzyczasie czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej,doprowadzając do płynnej konsystencji
9. Zdjąć z pary dodać, masło i 150 ml śmietanki-dokładnie wymieszać i odstawić do schłodzenia
10. Pozostałą śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę i dodać do schłodzonej już masy czekoladowej-połączyć ze sobą składniki i przełożyć do szprycyW wystudzone tartaletki nałożyć po łyżeczce konfitury i wycisnąć mus
11. Wierzch tartaletki udekorować owocami
12. Włożyć do lodówki na około 3 godziny.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz