niedziela, 11 września 2016

ZUPA KURKOWA


Jakiś czas temu obiecałam wam różne  dania z kurkami,zatem oto kolejna odsłona.Dziś proponuję zupę z kurkami,podsmażonymi ziemniaczkami i śmietaną.Pięknie wygląda,pachnie no i oczywiście smakuje wyśmienicie:)Jest to moja ulubiona zupa grzybowa,zawsze w sezonie gości na moim stole(poza sezonem w okresie zimowym oczywiście również ,nie może jej zabraknąć).Zawsze w zapasie mam kilka woreczków zamrożonych,które zimą smakują obłędnie,zachowując pełen  aromat i smak.Może być przygotowana w wersji wegetariańskiej lub klasycznej.Kiedyś grzyb ten, był rarytasem dostępnym tylko dla arystokracji:)Dziś ogólnodostępny ;)Na dzisiejszy niedzielny obiad?dlaczego nie?To co?do dzieła!

ZUPA KURKOWA

Składniki:
- 1,5 litra bulionu mięsno-warzywnego,lub warzywnego
- 30 dag kurek
-5 ziemniaków
-1 mała cebula
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka natki pietruszki
-1 łyżka koperku
-1 łyżka mąki
-1 łyżka oleju
-1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 18% lub kremówki
- sól,pieprz

Sposób wykonania:

1. Bulion zagotowujemy
2. Kurki wypłukać,osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki
3. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę
4. Czosnek przecisnąć przez praskę
5. Na głębokiej patelni rozgrzać masło i olej wrzucić cebulę do lekkiego zeszklenia,następnie dodać czosnek-chwilkę podsmażyć(nie doprowadzając do przybrązowienia czosnku)
6. Dodać ziemniaki,grzyby,pietruszkę i koperek
7. Podsmażyć do momentu aż wyparuje sok,który puszczą grzyby
8. Oprószyć mąką i wymieszać
9. Wlać 2 chochle bulionu i chwilkę podgotować(około 2 minut)
10. Do pozostałego w garnku gotującego się bulionu dodać zawartość patelni i gotować na małym ogniu około pół godziny,aż ziemniaki będą miękkie
11. Doprawić solą i pieprzem
12. Zahartować śmietaną
Podawać z makaronem Orizo lub grzankami

                                                                          SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz