środa, 14 września 2016

PIECZONE GRUSZKI Z KONFITURĄ I LODAMI


Dzisiejsze danie jest dość ekstrawaganckie,wyborne i bardzo banalne w wykonaniu.Idealna propozycja na deser,ale również jako przystawkę lub na romantyczną kolację ;)Owocowa słodycz gruszek i aromatyczny smak lodów waniliowych tworzą zgrany duet.

PIECZONE GRUSZKI Z KONFITURĄ I LODAMI

Składniki:
-4 gruszki
-1 szklankę cukru
-4 łyżki masła
-sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
-kilka łyżeczek konfitury malinowej
-lody waniliowe

Sposób wykonania:


1. Szklankę wody zagotować z cukrem,masłem i sokiem z pomarańczy.
2. Gotować syrop około 10 minut
3. Gruszki umyć,obrać i przekroić na pół
4. Za pomocą łyżki usunąć gniazda nasienne
5. Połówki gruszek przełożyć do naczynia żaroodpornego,polać syropem i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20 minut.Co jakiś czas obracać na druga stronę
6. Upieczone gruszki wyjąć z piekarnika,przełożyć na talerz.W zagłębieniach każdej połówki owocu umieścić konfiturę.Obok ułożyć gałkę lodów i polać sosem z pieczenia.Podawać gorące.


                                       

                                                        SMACZNEGO!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz