piątek, 16 września 2016

GOŁĄBKI Z SOSEM GRZYBOWYM



Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym?kto ich nie lubi?Jednakże alternatywą dla nich są gołąbki w sosie grzybowym.Sezon grzybowy już się zaczął więc,dla tych,którzy uwielbiają smak grzybów,polecam tę potrawę.Połączenie smacznego mięsa z aromatem grzybów tworzą niepowtarzalny smak.Muszę przyznać, jak na pierwszy raz to,wyszły przepyszne.Zapraszam do wypróbowania.Na talerzu smak jesieni gwarantowany:)


GOŁĄBKI Z SOSEM GRZYBOWYM


Składniki:
-główka młodej kapusty(ewentualnie pekinka,włoska)
-300g kurek
-300g mięsa mielonego
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-1 torebka białego ryżu
-1 marchewka
-1 pietruszka
-2 łyżki oleju
-1 łyżka masła
-250 ml śmietany kremówki 36%
-sól,pieprz,koperek


Sposób wykonania:

1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu-ostudzić
2. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
3. Połowę grzybów pokroić i podsmażyć
4. Dodać mięso,doprawić solą i pieprzem.Smażyć około 10-13 minut
5. Ostudzić,wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem
6. Liście kapusty wymyć,odciąć zgrubiałe końcówki i zanurzyć na 1-2 minuty we wrzątku.Następnie osuszyć,uważając aby ich za bardzo nie uszkodzić
7. Na każdy liść nałożyć  farsz i zwinąć
8. Gotowe gołąbki smażyć po 5 minut z każdej strony,aż kapusta się zezłoci.Gołąbki przełożyć na talerz
9. Na tej samej  patelni rozgrzać masło i podsmażyć resztę kurek
10. Warzywa zetrzeć na tarce i dodać do grzybów,doprawić solą. pieprzem,wlać śmietanę.
11. Poddusić około 5 minut na małym ogniu
12. Posypać koperkiem
13. Gołąbki podawać z sosem kurkowo-śmietanowym

                                                                                     SMACZNEGO!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz