sobota, 24 września 2016

MUFINKI GRUSZKOWO-IMBIROWE



MUFINKI GRUSZKOWO-IMBIROWE
Nigelli Lawson

Składniki:
-250 g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-150 g drobnego cukru
-75 g brązowego cukru trzcinowego i po 1\2 łyżeczki do posypania każdej mufinki
-1 łyżeczka mielonego imbiru
-140 g kwaśnej śmietany
-125 ml oleju roślinnego
-1 łyżka miodu
-2 jajka
-1 duża gruszka(obrana,pozbawiona gniazda nasiennego i pokrojona w pięciomilimetrową kostkę)
-1/2 łyżeczki cynamonu opcjonalnie(mój dodatek)

Sposób wykonania:


1. Piekarnik rozgrzać do 200C
2. Wyłożyć 12 foremek do mufinek papilotkami
3. Odmieżyć do miski mąkę,proszek do pieczenia,drobny cukier,75 g cukru trzcinowego i mielony imbir,cynamon
4. W dużym dzbanku z miarką zmieszać kwaśną śmietanę,olej,miód oraz jajka i połączyć z sypkimi składnikami
5. Na koniec dodać pokrojoną gruszkę,wymieszać i nałożyć równą ilością ciasta do foremek
6. Oprószyć mufinki cukrem trzcinowym i zapiekać 20 minut.
7. Wyłożyć je na metalową kratkę do ostygnięcia.Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

                                                         SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz