czwartek, 7 lipca 2016

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W SOSIE POMIDOROWYM



Dla miłośników młodej kapusty polecam dziś tradycyjne,smaczne gołąbki z ryżem.Zazwyczaj gdy jest gorąco,mamy dużo mniejszy apetyt niż w chłodne dni.Jednak pogoda od kilku dni nas nie rozpieszcza,przypomina raczej jesienną aurę,więc gorące gołąbki będą w sam raz na obiadek.Gołąbki są niestety czasochłonne,ale zdecydowanie warto poświęcić im dłuższą chwilę:)smak i zapach wynagradzają  wszystko,o czym będą mogli się Państwo przekonać już wkrótce..Efekt końcowy na pewno was zachwyci.Zapraszam do wspólnego gotowania!


GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
-1 główka młodej zielonej kapusty
-500g mięsa mielonego z łopatki
-100g ryżu
- koncentrat pomidorowy 140g
-1jajko
-1cebula
-pół ząbka czosnku
-1liść laurowy
-2 ziarenka ziela angielskiego
-1łyżka kaszy manny
-1łyżeczka papryki słodkiej
-1łyżka majeranku
-szczypta oregano
-szczypta bazylii
-2łyżki koperku
-2łyżki kremówki
-sól
-pieprz
-olej
-1litr bulionu warzywno-drobiowego



Sposób wykonania:



1. W dużym garnku zagotować  wodę
2. Z kapusty usunąć głąb, sparzyć  kapustę w wodzie przez około 4 minuty stopniowo odcinając kolejne liście(liście mają być zblanszowane)
3. Ryż ugotować w osolonej wodzie ,skracając podany na opakowaniu czas o 5 minut
4. Cebulę i czosnek obrać,posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju
5. Do dużej miski wkładamy mięso mielone,ryż,podsmażoną cebulkę z czosnkiem,kaszę manną,jajko,zieleninę,majeranek,sól i pieprz
6. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę
7. Zwilżonymi dłońmi formować owalne,spłaszczone kotlety
8. Tak przygotowaną porcję mięsa,nakładać na liście(zwijać liście na mięso,następnie na boki i do środka,zwijać jak najciaśniej
9. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć gołąbki z każdej strony,aż do lekkiego zrumienienia
10. Na spód garnka wyłożyć liście kapusty,które zostały jeszcze w głabie
11. Wywar z gołąbków przelać do garnka,dodać bulion, koncentrat,liść laurowy,ziele angielskie,doprawić solą,pieprzem,papryką,oregano i bazylią.Gotować około 15 minut na niewielkim ogniu
12. Dodać kremówkę i gotować kolejne 3 minuty
13. Posypać koperkiem

                                                               SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz