sobota, 9 lipca 2016

KURCZAK Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM



Wreszcie nadszedł sezon na kurki:)Mamy już możliwość zajadani się tym przysmakiem.Są to niezwykle wdzięczne grzyby,uniwersalne i wspaniałe pod każdą postacią.Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów.W kolejnych moich postach,postaram się zaprezentować ten wspaniały grzyb w różnych odsłonach.Tymczasem dziś zapraszam na pyszny"kurkowy"obiad.Mam nadzieję,że to smaczne  danie również trafi w Wasze gusta:)

KURCZAK Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki:
-kurki 200g
-1 filet z kurczaka około 200g
-śmietana 30% 250ml
-1mała cebula
-1ząbek czosnku
-3łyżki natki pietruszki
-sól
-pieprz
-1łyżka oliwy
-2 łyżki oleju



Sposób wykonania:



1. Piersi z kurczaka pokroić w poprzek włókien na paski około 1,5cm oprószyć solą,pieprzem,skropić odrobiną oliwy i odstawić na kilka minut
2. Kurki opłukać,osuszyć ,większe pokroić w mniejszą kostkę,natomiast małe grzybki pozostawić w całości
3. Na patelni rozgrzać olej,następnie włożyć filety i smażyć na lekko złoty kolor z obu stron
4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego
5. Na tę samą patelnię dodać masło, cebulę, uprzednio pokrojoną w drobną kostkę,gdy się zeszkli dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,natępnie kurki-podsmażyć,aż grzyby zmiękną
6. Następnie wlać śmietankę,dodać filety i wszystko zagotować na średnim ogniu,co chwilę mieszając
7. Gdy sos się zredukuje doprawić solą,pieprzem,posypać natką.
Podawać z ziemniakami,makaronem,ryżem lub z pieczywem

                                                                                         SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz