piątek, 8 lipca 2016

KRUCHE Z RABARBAREM



Ciasto,które dziś zaproponuję piekłam już kilkakrotnie.Za każdym razem znika, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki;)Eksperymentowałam już z różnymi owocami,w różnych wariantach,jednak smak rabarbaru jest niezastąpiony i jedyny w swoim rodzaju.
Ciasto bardzo kruche,kwaskowate ,a zarazem bardzo słodkie.Doskonale komponuje się z zimnymi lodami.Każdy, kolejny kęs rozpływa się w ustach.Rewelacyjne ciasto na popołudniowy deser.

KRUCHE Z RABARBAREM

Składniki:
-200g mąki tortowej
-1 łyżka  mąki ziemniaczanej
-200g masła KASIA
-4 żółtka
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka bułki tartej
-słoiczek dowolnej konfitury(malinowej,truskawkowej lub wiśniowej)
-rabarbar,około 5 sztuk
Beza:
-150g cukru pudru
-4 białka
-1łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
-100g masła
-100g cukru białego,lub brązowego
-200g mąki
Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozrobić delikatnie palcami.Ciasto ma być o konsystencji okruszków.Dobrze jest wstawić kruszonkę na kilka minut do zamrażarki.



Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą,wyrobić na kruszonkę,następnie dokładnie zagnieść
2. Włożyć do lodówki na około 15 minut
3. Gdy ciasto się schłodzi,rozwałkować i precyzyjnie przełożyć ciasto z wałka na średniej wielkości blachę,wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą
4. Ciasto ponakłuwać widelcem,wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C na 20 minut
5. W międzyczasie rabarbar pokroić w kostkę,wrzucic na patelnię z dodatkiem 2 łyżek wody i 1 łyżki cukru,podgotowac chwilkę,aż rabarbar zmięknie
6. Białka ubić z cukrem pudrem,na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać łyżką
7. Na spód ciasta rozsmarować konfiturę,na to rozłożyć rabarbar,pianę z białek,wierzch posypać kruszonką
8. Piec w 170C-30 minut,nastepnie wyłączyć piekarnik i studzić ciasto do momentu,aż beza się wysuszy około 20 minut.

                                                                 SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz