wtorek, 26 lipca 2016

TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE


Siła tkwi w prostocie;)


TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE

Składniki:
-15 sztuk większych truskawek(z szypułkami)
-150g mlecznej czekolady
-100g białej czekolady(dobrej jakości)ewentualnie wiórki czekoladowe
-1 łyżkeczka śmietany kremówki 30%



Sposób wykonania:



1. Truskawki umyć i pozostawić do całkowitego wysuszenia
2. Schłodzić przez 15 minut w lodówce
3. Kawałki czekolady włożyć do żaroodpornej miski,oprzeć ją na garnku z gotującą wodą na małym ogniu,mieszać od czsu do czasu,aż się roztopi.Miskę z rozpuszczoną czekoladą odstawić na zimnej powierzchni,żeby nieco przestygła.
4. Truskawki nadziać na wykałaczki i maczać w roztopionej czekoladzie,nie dopuszczając do zamoczenia szypułek ,następnie wykałaczkę  drugim koncem wbić w jabłko
5. Odstawić w chłodne miejsce
6. Białą czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.Gdy ostygnie umieścić w rękawie cukierniczym i polać nieregularnie czekoladowe truskawki
7. Można zastąpić biała czekoladę posypką czekoladową.Poniżej prezentuję dwie wersje.


                                                         SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz