piątek, 1 lipca 2016

LETNIE CIASTO PORZECZKOWE



LETNIE CIASTO PORZECZKOWE

Składniki:
-250g mąki pszennej
-200g masła Kasia
-50g cukru pudru
-4 żółtka
-białka z 4 jaj
-40 g porzeczek
-połowę słoiczka konfitury malinowej
-2 łyżkeczki mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
-1\3 łyżeczki proszku do pieczenia



Sposób wykonania:
1. Mąke,proszek,masło i żółtka zagnieść i wyrobić ciasto
2. zawinąć  w folię  i odstawić  na 15 minut do lodówki
3. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na uprzednio wysmarowaną masłem formę do tarty
4. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopnic
5. W międzyczasie porzeczki opłukać,osuszyć,obtoczyć w mące ziemniaczanej
6. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder i łyżeczkę  mąki ziemniaczaną
7. Spód wyjąć z piekarnika,rozsmarować konfiturę i na to rozłożyć porzeczki
8. Pianę z białek nałożyć w szprycę lub specjalny woreczek cukierniczy i wyciskać na ciasto
9. Piec 25 minut na środkowej półce piekarnika ,po 20 minutach wyłączyć piec i trzymać jeszcze ciasto przez 10 minut w piekarniku.

                                                                            SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz